AutoCAD 2017 en AutoCAD LT 2017 voor Mac nu beschikbaar!

Geplaatst op door | geen reacties

Het is zover: AutoCAD 2017 for Mac en AutoCAD LT 2017 for Mac zijn gelanceerd. Het afgelopen jaar zijn er weer talrijke verbeteringen en uitbreidingen aan de software toegevoegd. De verbeteringen in deze versie zijn speciaal ontworpen om te passen binnen de workflows waar jij als Mac-gebruiker vertrouwd mee bent. Er zijn verschillende veelgevraagde functionaliteiten toegevoegd. Van moderne, aanpasbare toolsets en het importeren van PDF’s tot de mogelijkheid om meerdere AutoCAD-sessies naast elkaar te laten lopen, zodat je je enkel hoeft te concentreren op het ontwerpen.

Bron: IDCM.

Hieronder enkele van de voornaamste nieuwe en verbeterde functies in AutoCAD 2017 for Mac en AutoCAD LT 2017 for Mac.

Een meer georganiseerde en intuïtieve gebruikersinterface

Één van de eerste zaken die je zal opmerken zijn de aanzienlijke veranderingen aan de gebruikersinterface. De toolsets zijn herontworpen om toegang te bieden tot meer tools op een meer georganiseerde manier, en er zijn bestandstabbladen toegevoegd zodat je eenvoudig kunt wisselen tussen al je geopende tekeningen met één klik. Verder werden er ‘Model’- en ‘Layout’-tabbladen toegevoegd, kreeg de Status Bar een update en werd de command line verankerd onderaan het tekengebied.

Efficiëntere, beter aanpasbare toolsets

De toolsets zijn nu over twee tabbladen verdeeld: ‘Drafting’ en ‘Modeling’. Het is nu niet alleen makkelijker om toegang te krijgen tot tools en commando’s, maar ook zijn deze panelen aanpasbaar zodat je ze volledig naar je eigen voorkeuren kunt veranderen. Elk tabblad bevat voorgedefiniëerde standaardpanelen waarin gerelateerde commando’s samen gegroepeerd zijn. Klik op zo’n standaardpaneel en je kunt kiezen welke commando’s je wilt tonen of verbergen. Om je digitale werkplek zo efficiënt mogelijk te maken, kunt je in realtime panelen verbergen, verslepen, herordenen of herschalen.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je meest gebruikte commando’s weer te geven in de toolsets en degene die je nooit gebruikt te verbergen:

Of maak je eigen panelen en voeg er commando’s aan toe door ze eenvoudig vanuit de volledige commandolijst te slepen:

Gemakkelijk tekeningen openen met de nieuwe bestandstabbladen

Bestandstabbladen (‘file tabs’) bieden je de mogelijkheid om eenvoudig te wisselen tussen geopende tekeningen. Om een nieuwe tekening te beginnen, kunt je gewoon op het plusteken (+) klikken. Je kunt ook door de bestandstabbladen navigeren met Ctrl+Tab en met een rechterklik open je de snelkoppelingsmenu’s waarmee je tekeningen kunt openen, sluiten of opslaan.

Krijg meer controle bij het importeren van PDF’s

PDF-bestanden worden regelmatig gebruikt om tekeningen te publiceren en delen, om evaluaties en aantekeningen te maken. AutoCAD ondersteunt reeds het aanmaken van PDF-bestanden als output om tekeningen te publiceren. PDF-bestanden kunnen aan tekeningen worden gevoegd en gebruikt worden als referentie bij het samenwerken aan projecten. In AutoCAD 2017 for Mac kun je de geometrie, TrueType-tekst en rasterafbeeldingen importeren van een specifieke pagina in een PDF-bestand of van een (deel van een) PDF-underlay die in een tekening is gevoegd. 

Het ‘IMPORT’-commando

De ‘Import’-tool, beschikbaar in de Toolbar en het bestandsmenu, stelt je in staat om geometrie vanuit een PDF-pagina te importeren in de huidige tekening als AutoCAD-objecten. In het ‘Import File’-dialoogvenster zal je zien dat PDF nu verschijnt in de lijst met ondersteunde bestandsformaten. Wanneer een PDF-bestandstype wordt gekozen, zal het ‘Import PDF’-dialoogvenster verschijnen dat je toelaat om:

  • Te kiezen welke pagina van het gekozen PDF-bestand moet worden geïmporteerd
  • Schaal, rotatie en invoegpunt van de geïmporteerde geometrie te specificeren
  • Te bepalen welk type gegevens moet worden geïmporteerd (geometrie, solid fills, tekst of rasterobjecten)
  • Te bepalen hoe lagen worden toegekend aan geïmporteerde objecten
  • Verschillende opties in te stellen voor post-processing van geïmporteerde geometrie

Het ‘PDFIMPORT/-PDFIMPORT’-commando

Het nieuwe ‘PDFIMPORT’-commando (‘-PDFIMPORT’ via de command line) biedt een alternatieve manier om geometrie vanuit een PDF te importeren in de huidige tekening. De initiële opties geven de keuze om ofwel een bijgevoegde PDF-underlay te selecteren, ofwel een PDF-bestand te specifiëren.

Kies je voor de tweede, dan wordt het ‘Import PDF’-dialoogvenster weergegeven net zoals wanneer je het ‘IMPORT’-commando gebruikt. Indien je een bijgevoegde PDF-underlay selecteert, kun je een rechthoekige of veelhoekige selectie maken rond de objecten die je wilt importeren, of je kunt alles importeren.

Je kunt ook kiezen of je de PDF-underlay wilt houden, losmaken of verwijderen nadat de objecten geïmporteerd zijn. De ‘Settings’-optie in het ‘PDFIMPORT’-commando geeft een dialoogvenster weer met dezelfde settings als die in het ‘Import PDF’-dialoogvenster.

Toegang tot de instellingen van uw Autodesk-account

Het is nu eenvoudiger dan ooit om toegang te krijgen tot je Autodesk-account vanuit AutoCAD. Rechtsboven in de hoek van het applicatievenster kun je op ‘Sign In’ klikken om toegang te krijgen tot je instellingen voor licentiemanagement en je aanschafopties, je accountdetails en je kunt de A360 Desktop App lanceren om je lokale bestanden te synchroniseren met je cloudopslag.

Meerdere AutoCAD-sessies naast elkaar

Heb je ook altijd gewenst dat je meer dan één AutoCAD-sessie tegelijk open kon hebben, zodat je twee tekeningen naast elkaar kan vergelijken op hetzelfde scherm? Wel, nu kan dat! En er zijn een aantal manieren om het te doen. Indien je meer dan één tekening open hebt staan, kun je rechtsklikken op het bestandstabblad van de tekening die je in een nieuwe sessie wilt openen en ‘Move to New Session’ selecteren.

Je kunt ook rechtsklikken op het AutoCAD-lanceericoon en ‘New AutoCAD Session’ selecteren. Er wordt dan een nieuwe sessie geopend die je naast de bestaande sessie kan zetten om de tekeningen naast elkaar te bekijken. 

‘Full Screen’-modus voor meer precisie

AutoCAD 2017 for Mac ondersteunt nu de ‘Full Screen’-modus van OSX. Je kunt wisselen tussen de standaard- en ‘Full Screen’-modus via:

  • Cmd+0 of Cmd+Ctrl+F
  • De ‘Full Screen’-knop in de linkerbovenhoek van het tekenvenster

Om de ‘Split View’-functie van OSX te gebruiken met AutoCAD, houdt je de ‘Full Screen’-knop ingedrukt en sleep je AutoCAD 2017 for Mac naar de linker- of rechterkant van het scherm.

Meer weten over AutoCAD 2017 for Mac?

Wil je meer weten over AutoCAD 2017 for Mac of AutoCAD LT 2017 for Mac? Neem gerust contact met ons op. Bel naar 088 2600 800, mail naar info@cadopleiding.nl of volg de training AutoCAD Basis voor de Mac.

Deel deze pagina:

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt