Cloud computing: De voordelen op een rij

Geplaatst op door | geen reacties

Het blijft voor veel bedrijven een absolute nachtmerrie: Een gecrashte server. Cloud computing zorgt er voor dat dataverlies en langdurige storingen tot het verleden behoren. Autodesk heeft een eigen oplossing: Autodesk 360. A360 is een op de cloud gebaseerd platform waarmee u toegang hebt tot een scala aan cloudservices, van basisbewerking tot krachtige rendering. Upload een projectbestand naar A360 en krijg altijd en overal toegang tot gegevens. Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van Cloud computing?

Als het systeem er uit ligt zijn de gevolgen voor een bedrijf niet mals. Niet alleen zitten medewerkers de hele dag uit hun neus te eten, ook kan belangrijke data voorgoed beschadigd of verdwenen zijn. ICT ondernemer Tim Kieft rekende uit dat dataverlies door een stevige storing een middelgroot bedrijf al snel meer dan 20.000 euro kost. Om nog maar te zwijgen over de imagoschade en de uitstroom van klanten die het voorval mogelijk tot gevolg heeft. Cloud computing kan uitkomst bieden, maar nog lang niet iedereen is zich hier van bewust.

Wat is cloud computing?

Onderzoek van Microsoft wijst uit dat slechts de helft van alle MKB’ers weet wat cloud computing precies is. Opmerkelijk, want het principe zelf is eigenlijk vrij simpel: Waar vroeger gegevens, applicaties en software alleen op een fysieke locatie toegankelijk en op te slaan waren, kan dat nu allemaal via een externe online cloud. Dit betekent onder andere dat bedrijven zelf geen software hoeven te updaten of moeten investeren in extra opslagcapaciteit. En er zijn meer voordelen die het werken in een cloud bieden. Een overzicht.

Prijs

De voornaamste reden voor ondernemers om over te stappen van lokale hosting naar cloud diensten zijn kostenbesparingen. Zo hoeft men niet meer te investeren in een eigen server of software, maar huurt men beiden van providers. Ook hoeven er geen zware computers te worden aangeschaft, omdat alle processen online draaien.

 

Mobiliteit

Vertraging, files, noodweer. Op jaarbasis missen medewerkers heel wat productieve uurtjes omdat ze verlaat op kantoor zijn. Cloud computing maakt dat de huiskamer kan getransformeerd worden tot werkplek. Omdat gegevens en toepassingen overal toegankelijk zijn, kan men flexibel en locatie onafhankelijk werken.

Veiligheid

Uw data staat niet langer op harde schijven of laptops, maar wordt ondergebracht in een beveiligd datacenter waar de cloud servers draaien. Hackers en virusbrouwers zullen daar niet snel binnen dringen, aangezien datacenters dedicated met hun beveiliging bezig zijn. Ook het kopiëren van de harde schijf of het stelen van laptops zal niet voor problemen zorgen.

Beschikbaarbeid

Kleine ondernemers hebben dikwijls één eigen server draaien in de bezemkast. Zodra er iets fout gaat in de hardware betekent dit dat men geen toegang meer heeft tot de IT omgeving. Een cloud dienst draait op meerdere servers waardoor een calamiteit de ondernemer niet buiten het systeem sluit. Men kan dus altijd blijven doorwerken.

Onderhoud

Het blijft ieder jaar een tijdrovend en kostbare bezigheid: Het vernieuwen van de softwarelicenties. Daarnaast moeten updates vaak handmatig worden bijgewerkt. Cloud computing maakt gebruik van online software die automatisch wordt bijgewerkt door de provider. Dit scheelt tijd en geld, ook omdat hiervoor geen eigen personeel meer hoeft te worden ingeschakeld.

Maatwerk

De toekomst laat zich lastig voorspellen. Een organisatie kan in de loop der jaren groeien of krimpen. Cloud diensten zijn schaalbaar, wat inhoudt dat de prijs afhankelijk is van het verbruik. De capaciteit en de prijs schakelen dus automatisch met het bedrijf mee, zonder dat men zelf actief hoeft te bezuinigen of investeren in software en hardware.

Door het scala aan voordelen lijkt cloud computing de toekomst te hebben. Op dit moment maakt echter pas zo’n 40 procent van de MKB’ers gebruik van cloud computing. Hoewel de virtuele kantooromgeving snel aan populariteit wint is ze dus nog niet volledig ingeburgerd. Maar dat de online wolk de komende jaren alleen maar zal groeien is zeker.

 

Wilt u meer informatie over Autodesk 360, neem dan contact met Cadopleiding.nl op.

Tags: Autodesk 360, Cloud

Deel deze pagina:

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt