Frames ontwerpen met Autodesk Inventor

Geplaatst op door | geen reacties

In onderstaand voorbeeld zullen we je stap voor stap tonen hoe je met Autodesk Inventor op eenvoudige wijze een frame kan ontwerpen en aanpassen.

Stap 1:

Bouw een skelet op dat de ruwe vorm van jouw frame omschrijft. Je kunt hiervoor verschillende types geometrie gebruiken (schetsen, 3D-geometrie, werkpunten, …) en parametrische randvoorwaarden opleggen. Je kan bovendien ook bestaande geometrie in jouw samenstelling gebruiken om daar de nieuwe onderdelen van het frame op te bevestigen.

Stap 2:

Plaats de gewenste profielen uit jouw bibliotheek op het skelet. Het plaatsen gebeurt door de geometrie aan te duiden waarop deze profielen bevestigd dienen te worden. Hierna wordt alle geometrie automatisch gegenereerd. Je moet dus minder tijd spenderen aan het aanmaken en bevestigen van de verschillende onderdelen van jouw frame. De onderdelen zijn associatief met het skelet. Dit houdt in dat deze automatisch aanpassen indien er wijzingen worden gemaakt aan het skelet.

Stap 3:

Nadat de profielen zijn ingevoegd moeten de uiteinden nog worden afgewerkt. Denk hier aan zagen in verstek, inkorten en verlengen, volgens de vorm van het profiel, voorzien van lasopeningen, …

Stap 4:

Breng de juiste verbindingsmethodes aan. Binnen Autodesk Inventor kan je kiezen uit talrijke verbindingsmethodes, waaronder lasverbindingen, boutverbindingen, …

Een ander voordeel van een digitaal prototype is dat je de sterkte van het frame kan berekenen zonder dat je hiervoor het frame fysiek moet bouwen. Zo kan je snel en correct controleren hoe het frame vervormt ten gevolge van de krachten die erop inwerken.

Stap 5

Documenteer het geheel. Het resultaat dat nodig is in de werkplaats omvat samenstellingstekeningen, zaaglijsten, …. Het genereren van deze documenten is een geautomatiseerd proces, dat bovendien associatief is met het overeenkomstige 3D-model. Iedere wijziging wordt dus automatisch doorgevoerd op de tekening.

Conclusie

Door gebruik te maken van Autodesk Inventor, als deel van de Digital Prototyping software-oplossing van Autodesk, kan u op een snelle en eenvoudige manier uw frames ontwerpen en de bijhorende documentatie genereren. Zo helpt Autodesk Inventor u om op een efficiënte manier het ideale ontwerp te vinden voor uw machines en producten. Zoek je een basiscursus Inventor of een gevorderde cursus Inventor, neem dan contact op middels gratis telefoonnummer 0800 235 22 34 of mail naar info@cadopleiding.nl.

Bron: www.idcm.info

Tags: Inventor, Werktuigbouw

Deel deze pagina:

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt