Het maken en printen van een kroon in Autodesk Inventor

Geplaatst op door | geen reacties

Dit jaar kan jij je eigen gemaakt kroon dragen tijdens Koningsdag! Wat heb je nodig? Inventor én een 3D printer. Lees hieronder het stappenplan en ga aan de slag!

Stappenplan

Stap 1:

Als basis teken je twee cirkels. Deze geef je een dikte met het commando EXTRUDE.

Stap 2:         

Maak nu een schets voor het bovendeel van de kroon. Dit is een boog waarop je punten aanbrengen, die later gebruikt worden voor het aanbrengen van vlakken.

Stap 3:                 

Maak op de aangemaakte punten werkvlakken. Dit doet je met het commando PLANE.

Stap 4:

Maak nu op elk vlak een schets en verbind deze vervolgens met het commando LOFT.

Stap 5:

Breng enige verfraaiing aan. Gebruikt het commando CIRCULAR PATTERN. 

Eindresultaat Koningsdag kroon 2017
Eindresultaat Koningsdag kroon 2017

Het 3D printen van de kroon

De 3D tekening van de kroon is klaar. Nu is het tijd om de kroon te gaan printen.

De voorbereiding:

Voor de meeste 3D printers heb je een STL bestand nodig. Gelukkig is een Inventor model éénvoudig om te zetten via EXPORT. Een 3D printer heeft vaak eigen software waarmee het model geïmporteerd kan worden. Als je het Inventor model importeert, worden de afmetingen goed zichtbaar. In het geval dat het product te groot of te klein is, dan zie je dit direct. Waar nodig kunnen er nu nog correcties worden toegepast. In dit stadium van het proces is het ook belangrijk om te bepalen wat de beste oriëntatie is: moet het object liggend of staand worden geprint? Het bepalen van de oriëntatie kan soms lastig zijn, maar in het geval van de kroon is dit wel duidelijk. 

Het 3D printprincipe:

Er zijn veel soorten 3D printers. Onze Inventor specialist Wim Meijer werkt met een spoel met daarop gewonden draad. De draad wordt in een soort spuitkop gesmolten bij een temperatuur van 215 graden. De Extruder (spuitkop) wordt aangestuurd door een tweestappenmotor en kan alleen verplaatsen in het X-Y vlak. De hoogte van het product wordt verkregen door de beweging van het bed (buildplate), waarop het model wordt gemaakt. Het geprinte materiaal stolt bij kamertemperatuur en wordt daarbij geholpen door een ventilator in de kop van de printer.

De instellingen:                                                                                     

Het vergt veel ervaring om voor elk model de juiste instellingen te kiezen voor het best mogelijke resultaat. Er zijn namelijk ontzettend veel instellingen, welke van grote invloed kunnen zijn op het eindresultaat. Zo kun je bijvoorbeeld de vulgraad bepalen, de draaddikte veranderen of de ruwheid aanpassen. Als de instellingen klaar zijn krijg je een preview van het model op het scherm. Zo kun je goed zien hoe het model wordt opgebouwd en nog eventueel wijzigingen doorvoeren.

Printtijd

Over het algemeen duurt 3D printen erg lang. Dit kan een paar uur zijn, maar soms ook een gehele dag. Dit mag de pret uiteraard niet drukken, want het eindresultaat is het waard! 

Het eindresultaat: 3D geprinte kroon!

Heb je vragen met betrekking tot Inventor of 3D printen?

Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag!

Deel deze pagina:

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt