Wat voor laptop of pc heb ik nodig voor Inventor?

Geplaatst op door | geen reacties

Ga je binnenkort gebruik maken van Inventor, maar heb je geen idee wat voor pc of laptop je moet aanschaffen? Of werk je momenteel al met Inventor, maar verloopt dit niet soepel? Lees dan gauw verder en ontdek welke factoren belangrijk zijn bij het aanschaffen van een pc of laptop wanneer je wilt gaan werken met Inventor.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een laptop of pc?

Als je een laptop of pc wilt gaan aanschaffen voor het intensief werken met Inventor is het belangrijk te letten op de volgende factoren:          

 • RAM geheugen
 • CPU (processor)
 • Grafische kaart
 • Lokaal geheugen
 • Snelheid van het netwerk

 • RAM geheugen


  Wil je soepel en snel kunnen werken met Inventor, dan heb je genoeg RAM geheugen nodig. Voor veel Inventor projecten zal 16GB RAM geheugen voldoende zijn. Wanneer er alleen kleine projecten worden gemaakt, dan kan 8GB zelf genoeg zijn. Bij grootte projecten is 32GB of meer aan te raden. Om een indicatie te krijgen hoeveel GB RAM je nodig hebt, zie hieronder een lijst met unieke onderdelen en het benodigde RAM geheugen:
   
  Aantal unieke onderdelen Totaal GB RAM
  > 5.000 8GB
  > 10.000 16GB
  > 15.000 24GB
  > 20.000 32GB
  Let op: meer RAM geheugen voegt géén snelheid aan je laptop of pc toe. Wanneer je bijvoorbeeld voor een project 12GB nodig hebt, heeft het geen nut een geheugen van 32GB te hebben. De rest wordt in dit geval toch niet gebruikt. Méér is in dit geval dus niet beter.

  Hoe weet ik wanneer ik een nieuw RAM geheugen moet aanschaffen?

  Om er achter te komen of je nieuw RAM geheugen nodig hebt, open je een zwaar Inventor model. Monitor vervolgens het geheugengebruik voor dit bestand. Als het geheugengebruik het maximum bereikt, dan is het van belang meer RAM-geheugen aan te gaan schaffen.

  Hoe monitor je het geheugengebruik?
  Stap 1.   Ga naar het “vergrootglas” in je taakbalk (Windows 10)
  Stap 2.   Typ vervolgens “Taakbeheer
  Stap 3.   Kies het tabblad “Prestaties
   

 • CPU (processor)


  De CPU bepaalt de werksnelheid van Inventor en is verre weg het meest belangrijke onderdeel van een laptop of PC om goed te kunnen werken met het pakket. Tegenwoordig hebben CPU’s steeds vaker veel cores (soms wel 8 of 16). Veel cores in een CPU zorgt echter niet voor een sneller werkend systeem. Voor modelleren is het belangrijk een zo snel mogelijke enkele core te hebben. Om goed te kunnen werken met Inventor, heb je niets aan veel cores. Deze kernen worden namelijk enkel benut tijdens het renderen. Autodesk raadt aan om voor Inventor een CPU te gebruiken met een coresnelheid van minimum 3.3GHz (hoger is beter).

  Hoe meet ik de snelheid van mijn processor?

  Wil je weten hoe snel je CPU is? Google dan op CPU Benchmark + ‘type nummer processor’. In dit voorbeeld (onderstaande afbeelding) is gezocht op een Intel i5 Processor: i5-8600K. De website www.cpubenchmark.net geeft de resultaten uit de onderstaande afbeelding. Het is belangrijk om je, voor de aankoop, te gaan verdiepen in de CPU. Deze score in de afbeelding is een indicatie van de snelheid van de CPU, waarbij alle kernen worden gebruikt. De rode score geeft aan hoe goed je laptop of pc is voor mulitasken. De score daaronder (Single Tread Rating) toont de snelheid van één core. Wil je gaan werken met Inventor? Kijk dan naar deze score. Hoe hoger de score, hoe beter.

  Let op: Probeer tenminste te kiezen voor een laptop of PC met een Single Thread Rating van 1900.

 • Grafische kaart

  De grafische kaart is voor het gebruik van Inventor niet erg belangrijk. 3D beelden worden namelijk door de processor opgebouwd, in plaats van met de grafische kaart. Sommige organisaties raden een professionele Quadro kaart aan, maar deze zijn dus overbodig. Daarbij zijn ze ook nog eens ontzettend duur. Je kunt beter kiezen voor een goedkopere kaart, zoals een GTX/GeForce of een RX/Radeon. Ook zijn er veel bedrijven die met de onboard Intel HD Graphics werken; zonder extra grafische kaart dus.

Bespaar liever geld op je grafische kaart en investeer dit in een betere CPU!

 • Lokaal geheugen

  Het is uiteraard prettig dat Inventor projecten snel worden opgeslagen. Echter kunnen projectbestanden ontzettend groot worden, waardoor het opslaan lang kan duren. Werk je op een netwerk met een Central Model dan wordt er ook veel lokaal opgeslagen. Een snelle harde schijf (SSD of M.2) is in dit geval echt een aanrader. Het biedt namelijk vele voordelen. Zo kost het wegschijven van projecten minder tijd en start de software sneller op.
   
 • Netwerk

  Werk je veel op het netwerk, dan is het gewenst dat je een hoge netwerksnelheid hebt. Dit geldt voor het netwerk zelf (denk aan de server en switches e.d.), maar ook voor de netwerkkaart in de computer of laptop. Wil je goed kunnen werken met Inventor, zorg er dan voor dat de netwerksnelheid minimaal 1GB/s is. Overweeg zeker een 10GB netwerk wanneer met grote Central Models wordt gewerkt.

   

Beeldscherm

Om prettig te kunnen werken met Inventor is het aan te raden een Full HD (1920 x 1080) of 4K (3840 x 2160) scherm aan te schaffen. Veel Inventor engineers werken met twee schermen. Dit kunnen twee schermen zijn van 1080p, maar je kunt ook kiezen voor één kleiner scherm (bijvoorbeeld een vierkante 19inch) en een 1080p. Indien je met een 4K scherm werkt dan is het wel noodzakelijk om de schaal van het beeldscherm aan te passen naar 125%, 150% of 200%.

Hoe scoort Inventor op jouw laptop of pc?

Wil je inzicht krijgen in hoe Inventor scoort op jouw laptop of pc? Download in de Autodesk app store de Inventor benchmark tool. Met deze tool krijg je inzicht in hoelang de pc of laptop er over doet om Inventor te starten, te moduleren en tekeningen te maken. Na de test geeft de tool een cijfer, een Inventor PC Index (IPI). Hoe hoger dit cijfer, hoe beter Inventor werkt op je PC of laptop.

Tip: Op een forum van Autodesk (How fast is your Inventor PC really) worden veel scores van andere Inventor gebruikers gedeeld.

Inventor Benchmark Tool
Inventor Benchmark Tool

Heb je vragen?

Wil je meer weten over het aanschaffen van een goed werkstation voor Inventor? Of wil je misschien weten wat de systeemeisen zijn voor het werken met AutoCAD? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Deel deze pagina:

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
 • Wordt niet openbaar gemaakt