Lassamenstelling met Inventor

Geplaatst op door | geen reacties

Duurzaam ontwerpen en ontwikkelen wint steeds meer aan belang. Ook Autodesk vindt deze evolutie erg belangrijk, en dat uit zich in de Digital Prototyping-softwareoplossing. Deze bezorgt u op korte termijn niet enkel een besparing, maar biedt ook kansen voor competitiviteit en innovatie

Ontwerpuitdaging

In bijna alle constructies komen lassamenstellingen voor. Bij vele machines zijn ze een essentieel onderdeel van de werking, bij andere moet er snel een ondersteuning of behuizing worden gemaakt. Typisch aan dit soort constructies is dat ze in productie steeds verschillende stappen moeten doorlopen:

  1. Profielen en platen moeten eerst op lengte gezaagd worden
  2. Bij dikwandige profielen of platen is het belangrijk dat de lasopening wordt voorbewerkt
  3. Vervolgens wordt er effectief gelast
  4. Tot slot kan het van belang zijn om de constructie na te bewerken (boringen, afvlakken,…)

Autodeskoplossing

Autodesk Inventor ondersteunt deze werkwijze. Lassen kunnen op een eenvoudige manier gemodelleerd worden en de verschillende stappen kunnen afzonderlijk op tekening geplaatst worden. Op deze manier kan je problemen voorkomen omdat je in het Digitale Prototype deze fases kan visualiseren en kan controleren of er voldoende plaats is. Lassymbolen kunnen reeds in het 3D model worden toegevoegd zodat deze informatie beschikbaar is voor elke tekening die van de samenstelling gemaakt wordt.

Essentieel voor lasconstructies is ook dat de las juist wordt gedimensioneerd. Omdat er grote wijzigingen gebeuren in en rond de las (er wordt materiaal toegevoegd, er gebeurt een warmtebehandeling) voldoen klassieke berekeningsmethodes niet. Uiteraard bestaan daar wel specifieke berekeningen voor. Deze technieken zitten dan ook vervat in Autodesk Inventor zodat het niet nodig is om handmatig berekeningen uit te voeren. Dit wil ook zeggen dat de berekeningsinformatie wordt bijgehouden in het Digitale Prototype, zodat er bij een wijziging snel een 2de verificatie kan gebeuren.

Wil je meer weten of vrijblijvend een gesprek aangaan met onze Inventor specialist, bel dan gratis met 0800 – 235 22 34 of mail naar w.meijer@cadix.nl

Tags: Inventor, Lassamenstelling, Werktuigbouw

Deel deze pagina:

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt