Ontwikkelingen rondom detailniveau van BIM

Geplaatst op door | geen reacties

De ontwikkelingen rondom het detailniveau van het BIM (Building Information Modeling) worden steeds completer. Objecten worden steeds meer op maat gemaakt en voor élke bouwfase. Uit Amerika is de term: Level of Development (LOD) komen overwaaien en hierdoor kan je gemakkelijk definiëren van geometrisch (LOD 100) tot as built (LOD 500).

Sinds vorig jaar heeft CADopleiding.nl contact met SCHÖNOX, een lijmfabrikant uit Duitsland. Er is veel gesproken over LOD en zodoende heeft SCHÖNOX er voor gekozen mee te gaan met de innovatie en voor al zijn lijmproducten een family ontwikkelt op LOD400. De family bestaat uit verschillende lijmen voor elk type werkzaamheden, die gemakkelijk zijn in te laden in je model. Het inladen kan gedaan worden door middel van een IFC bestand of door een Revit family. SCHÖNOX stelt deze family en informatie graag beschikbaar voor de gehele markt. De I (information) uit BIM staat niet voor niets centraal! Download de family hier: www.schonox.com/nl/revit-model

Level of Development

De LOD zijn geen vaste afspraken, maar het benoemd enkel alleen de hoofdlijnen van het detailniveau. Bij elk project vindt er in de programmafase een afstemming plaats tussen de bouwpartners over het detailniveau en welke tijdsafspraken alle betrokken partijen per fase doorgaan. Om deze afspraken goed af te stemmen wordt dit vastgelegd in het BIM-Protocol. Aan de hand van het BIM-protocol wordt het BIM-Uitvoeringsplan geschreven en daarin staan de afspraken per fase per detailniveau (LOD) uitgeschreven. Er zit dus connectie tussen het detailniveau en de bouwfase. Hoe hoger de LOD, hoe meer details en informatie in het model bekend zijn. Het heeft geen zin om in de ontwerpfase al op LOD400 te gaan ontwerpen, want dan zou er teveel tijd verloren gaan aangezien er in de ontwerpfase nog veel zaken wijzigen. Werk dus efficiënt en vooral gedocumenteerd, zoals is vastgelegd in het protocol.

Gefaseerd werken is nog nooit zo belangrijk geweest!

Hieronder een korte omschrijvingen over de LOD 100, 200, 300, 400, 500:
Bron: IPC – BIM protocol & detailniveau Versie 6 AIA Document E 202-2008

 • LOD 100              
  Vormgeving van de bouwmassa die een beeld geeft van het ruimtebeslag, de hoogte, het volume, de plaatsing op het terrein en de oriëntatie, in 3D gemodelleerd of gerepresenteerd door andere gegevens.
   
 • LOD 200              
  Objecten zijn gemodelleerd als veralgemeniseerde (functionele) systemen of samenstellingen, met globale afmetingen, hoeveelheden, vorm, locatie en oriëntatie. Aan de objecten kan niet-geometrisch informatie zijn gekoppeld.
   
 • LOD 300              
  Objecten zijn gematerialiseerd en accuraat in termen van hoeveelheden, afmetingen, vorm, locatie en oriëntatie. Aan de objecten kan niet-geometrisch informatie zijn gekoppeld.
   
 • LOD 400              
  Objecten zijn gematerialiseerd en accuraat in termen van hoeveelheden, afmetingen, vorm, locatie en oriëntatie en bevatten volledige informatie ten behoeve van de fabricage, de montage en de detaillering. Aan de objecten kan niet-geometrisch informatie zijn gekoppeld.
   
 • LOD 500              
  Objecten zijn gemodelleerd zoals ze daadwerkelijk zijn uitgevoerd, accuraat in termen van afmetingen, vorm, locatie, hoeveelheden en oriëntatie. Aan de objecten kan niet-geometrisch informatie zijn gekoppeld.

Door de niveaus in honderdtallen weer te geven, is de mogelijkheid geschapen om waar nodig of gewenst tussenliggende niveaus te definiëren. Wel is aan te raden om de honderdtallen vast te houden om met zijn allen uit één taal te spreken.

Meer weten over ontwikkelingen op het gebied van LOD?

Of wil je meer weten over de family van SCHÖNOX? Neem gerust contact met ons op! 

Deel deze pagina:

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
 • Wordt niet openbaar gemaakt