Shape generator Inventor 2017

Geplaatst op door | geen reacties

Ontwerpen uit de natuur, zoals de botten van het menselijk lichaam, hebben altijd precies de juiste vorm: ze zijn dik waar nodig en dun als het kan. 

Als ontwerper was het tot nu toe ónmogelijk om precies de juiste vorm te kiezen, dit had twee redenen:

  • Als eerste was het niet mogelijk (of anders zeer kostbaar) om deze complexe vormen te produceren. Dit probleem lijkt nu opgelost te zijn met de komst van het 3D printen.
  • Als tweede ontbrak het de ingenieur aan betrouwbare software om ingewikkelde modellen te genereren. Voor dit probleem heeft Autodesk Inventor 2017 een oplossing gevonden in de vorm van de “Shape generator”. 

Hoe werkt de “Shape Generator”?

Allereerst wordt een grof volume model gemaakt. Hierin wordt naast de afmetingen ook aangegeven waar zich vaste punten, contact vlakken en krachten bevinden (zie onderstaande afbeelding). Hierna moeten ook zaken als wel of geen symmetrie vlakken, vormen die niet mogen veranderen en hoeveel gewicht besparing wenselijk is, worden vermeld. Vervolgens rekent Inventor het hele model door en komt naar verloop van tijd met Mesch vlakken. Dit zijn vlakken die volgens Inventor overbodig zijn en dus uit het model kunnen worden gesneden. De gebruiker kan op deze manier zelf bepalen hoe hij het product wil gaan aanpassen, waarbij de Mesch vlakken gebruikt kunnen worden als onderligger.

Dit fraaie stukje gereedschap wordt op dit moment veelal toegepast in de vliegtuigindustrie. Er worden bijzondere spanten mee vervaardigt die niet alleen lichter zijn van gewicht máár er ook nog eens erg bijzonder uit zien.

Met deze goedwerkende tool komen we met onze organische vormen weer dichter bij de natuur!

Shape Generator
Shape Generator

Meer weten?

Dit artikel geeft een goed beeld van de inhoud van deze blog over de Shape Generator. 

Heeft u vragen?

Stuur gerust een e-mail naar info@cadopleiding.nl of bel naar 0800-235 22 34. 
Ben je geïnteresseerd in een Inventor training? Schrijf je dan snel in. 

Deel deze pagina:

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt