Kijkje achter de schermen: Basiscursus Solibri

Geplaatst op door | geen reacties

Afgelopen week is een Revit modelleur van CADopleiding.nl bij een basiscursus Solibri aangeschoven om een inkijk te geven over wat je precies van de cursus kunt verwachten. Zijn ervaringen hierover vind je in deze blog.

Wat is Solibri en wat kun je er mee doen?

In het kort: Solibri is een tool waarmee je een 3D model, gemaakt met ARCHICAD, Revit, Tekla en andere IFC gecertificeerde modelleersoftware, inleest en controleert. Solibri Model Checker is een onmisbare tool in elk BIM-proces.

Waarom werken met Solibri?

In een BIM proces werk je met meerdere partijen, denk aan de architect, aannemer, installateur en constructeur, in een 3D model samen. Een BIM-coördinator stelt van te voren in welke partij welke rol heeft. Vervolgens kan er in het pakket aantekeningen gemaakt worden van problemen die je tegenkomt. Bijvoorbeeld een onderdeel van de installatie die tegen een stalen ligger aanloopt of een vloer die door een wand heen steekt. Van de vastgestelde problemen maak je vervolgens een aantekening met visuele hulpmiddelen, die je toewijst aan één of meer van de eerder ingestelde rollen. Zo wordt direct duidelijk gemaakt wie welk probleem moet oplossen. Een heel handig communicatiemiddel dus!

Ook een handig onderdeel van Solibri is de mogelijkheid om rapporten te maken van gemaakte metingen, opmerkingen en bijvoorbeeld materiaalstaten. Deze zijn in diverse bestandsformaten op te maken, waaronder Excel en PDF.

De cursusdag

De ééndaagse Solibri cursus is bedoeld voor alle medewerkers die 3D modellen moeten kunnen lezen en die met Solibri Model Checker of Solibri Model Viewer (willen) werken.

Tijdens deze basiscursus komt onder andere het volgende aan bod:

  • Navigeren/inlezen: Het lezen van en het navigeren binnen een 3D model komt aan de orde. Net als het maken van doorsnedes, het verplaatsen hiervan en het vinden en uitlezen van informatie over objecten binnen het model.
     
  • Communicatiemiddel: Het maken en vastleggen van metingen en aantekeningen wordt behandeld. Vervolgens leer je hoe je deze kunt vastleggen in views en hiervan rapporten te maken. Dit kan vervolgens gebruikt worden als communicatiemiddel.

Bekijk alle onderwerpen die behandeld worden tijdens de basiscursus Solibri.

Ochtendprogramma met theorie

De cursusdag start met een korte introductie en voorstelronde, waarna je eerst uitgebreid uitleg krijgt over de opbouw van het programma. Tijdens dit deel van de cursus worden de mogelijkheden van Solibri uitgelegd door gezamenlijk stap voor stap de diverse menu’s door te lopen en enkele instellingen aan te passen. Ook verricht je al enige basishandelingen, zodat je een gevoel krijgt bij het navigeren binnen Solibri.

Praktijkgedeelte met oefeningen

Na het nuttigen van de goed verzorgde lunch wordt ’s middags de behandelde theorie om gezet naar de praktijk. Dit wordt gedaan met praktijkgerichte oefeningen. Zo is deze dag bijvoorbeeld geoefend met het maken van selecties van de kozijnen binnen het model. Hiervan is een kozijnstaat gemaakt in Excel en diverse eigenschappen ingesteld. Aan het eind van de dag heb je een goede basis gevormd om zelf aan de slag te kunnen met Solibri.

Voordelen Solibri

Na het volgen van een Solibri training is duidelijk geworden dat Solibri vele voordelen biedt. Het grootste voordeel van Solibri is dat je problemen in het ontwerp en model eenvoudig op spoort. Het brengt de faalkosten omlaag, optimaliseert de kwaliteit van het model én geeft de samenwerking een boost.

Wil je meer weten over het volgen van deze of één van onze andere cursussen?

Neem gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag verder!

Deel deze pagina:

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt