Wat is nieuw in AutoCAD 2019?

Geplaatst op door | geen reacties

Sinds maart 2018 is AutoCAD 2019 beschikbaar! Dankzij de nieuwste ontwikkelingen van Autodesk AutoCAD 2019 maak en deel je nu nog sneller en efficiënter tekeningen! Lees onze blog en ontdek wat nieuw en verbeterd is in AutoCAD 2019!

De nieuwste AutoCAD software bevat onder andere industriespecifieke toolsets, verbeterde workflows voor desktop, web en mobiel, en nieuwe functies zoals DWG™-vergelijkingen. Hieronder de meest opvallende nieuwe features:

Verschillende toolsets in één omgeving

Voorheen moest je kiezen voor een specifieke toolset, maar dit is vanaf nu verleden tijd! Met de komst van AutoCAD 2019 krijg je toegang tot de volgende toolsets:

 • Architecture Toolset
  De Architecture Toolset bevat gespecialiseerde ontwerpfuncties van gebouwen en meer dan 8000 intelligente architecturale objecten en stijlen om bouwtekeningen en documentatie te versnellen. Met deze architectonische gereedschapset automatiseer je plattegronden, secties, verhogingen en andere tekeningen.
   
 • Mechanische Toolset
  De Mechanische Toolset bevat gespecialiseerde mechanische ontwerpfuncties en meer dan 700.000 intelligente fabricagedelen, functies en symbolen om productontwerp te versnellen. Met deze Toolset automatiseer je taken, zoals het genereren van machinecomponenten en het opstellen van stuklijsten.
   
 • Elektrische Toolset
  De Electrical Toolset bevat gespecialiseerde elektrische ontwerpfuncties en meer dan 65.000 intelligente elektrische symbolen om de productiviteit voor het maken, wijzigen en documenteren van elektrische besturingssystemen te verbeteren. Met deze Toolset maak je snel ontwerppaneellay-outs, schematische diagrammen en andere tekeningen.
   
 • MEP Toolset
  De MEP Toolset bevat gespecialiseerde MEP-engineeringfuncties en meer dan 10.500 intelligente mechanische, elektrische en sanitaire objecten om bouwsystemen op te stellen, te ontwerpen en te documenteren. Je ontwerpt gemakkelijk kanalen, elektrische leidingen en circuits voor HVAC, loodgieterij en elektriciteit met deze Toolset .
   
 • Plant 3D Toolset
  Met deze Toolset kun je procesinstallaties en P&ID schema’s, volledig in 3D ontwerpen, tekenen en documenteren. De P&ID functionaliteit stel je in staat leidingschema’s te creëren, te bewerken en onderliggende gegevens te integreren in het 3D model.
   
 • MAP 3D Toolset
  Met deze Toolset kun je GIS- en CAD-gegevens gebruiken om planning, ontwerp en gegevensbeheer te ondersteunen.
   
 • Raster Design Toolset
  De raster-naar-vectorgereedschappen helpen je bij het bewerken van gescande tekeningen en het omzetten van rasterafbeeldingen in DWG-objecten. Je kunt dankzij deze Rast Design Toolset snel afbeeldingen bewerken, opruimen en transformeren, rasterentiteiten manipuleren (afbeeldingen, lijnen, bogen en cirkels) en vectorvormen maken(lijnen en polylijnen).

Hoe installeer je de Toolsets?

Om te profiteren van de branchespecifieke functies, dien je de toolsets afzonderlijk te downloaden. Je kunt dit op twee manieren doen:

 1. Via je Autodesk Account
 2. Via de Autodesk desktop-app

DWG vergelijken

Je kunt dankzij de nieuwste versie van AutoCAD de verschillen tussen twee versies van een tekening of xref vergelijken en documenteren. Je bekijkt snel wijzigingen, ziet clashes en méér. Je vindt de functie “DWG Compare” onder het applicatiemenu en het colaborate tabblad op de ribbon.

Als je huidige tekening is opgeslagen, wordt deze gebruikt als DWG1 in het dialoogvenster DWG Compare. Je hebt de mogelijkheid om recent geopende tekeningen te gebruiken, maar kunt ook gebruik maken van de bladerknoppen [...] om een tekening uit het bestandsnavigatievenster te selecteren.

Resultaten bekijken

De resultaten van de DWG vergelijking worden weergegeven in een derde tekening.
Drie verschillende categorieën van objecten worden weergegeven in deze tekening:

 • Categorie 1: welke zich alleen in de eerste tekening bevinden
 • Categorie 2: welke zich alleen in de tweede tekening bevinden
 • Categorie 3: welke identiek zijn in de twee tekeningen

De standaardnaam van de nieuwe tekening is "Compare_DrawingOne vs DrawingTwo". Uiteraard kan je de naam ook veranderen als je de tekening opslaat.

Met het tabblad compare kun je de weergave van resultaten beheren.

Opslaan op het web en op mobiele apparaten

Met de komst van de nieuwste versie van AutoCAD sla je tekeningen van je desktopcomputer op en bekijk en bewerk je ze in de AutoCAD-webapp en/of AutoCAD Mobile App.

 • AutoCAD-webapp
  Maak, bewerk, bekijk en deel CAD-tekeningen vanaf elk apparaat via de webbrowser. Ga naar web.autocad.com en log in met je Autodesk account. Je hebt nu direct toegang tot al je DWG bestanden en de belangrijkste 2D teken- en bewerkingstools (zoals Arc, Circle, Ractangle, Offset en Trim).
 • AutoCAD Mobile App
  Bekijk, maak, bewerk en deel CAD-tekeningen via je smartphone. De mobiele AutoCAD-app is beschikbaar voor Windows-, Android- en iOS-apparaten en is ook geoptimaliseerd voor de iPhone X, iPad Pro en Windows Surface.

De Autocad Web-app is verbeterd!

Het is mogelijk dat je in één van de vorige versies van AutoCAD een webgebaseerde app hebt gezien, máár de nieuwe AutoCAD-webapp is helemaal opnieuw opgebouwd door de AutoCAD-codebase te combineren met de allernieuwste technologie voor de webbrowser. Je kunt met de AutoCAD-webapp tekeningen openen en bewerken zoals je gewend bent met de desktopversie.

Overal en altijd toegankelijk

Je kunt nu AutoCADen zonder dat een installatie vereist is. Je kunt AutoCAD nu letterlijk overal en op elke laptop gebruiken, zolang je een internetverbinding en een webbrowser hebt. 

De AutoCAD-webapp is ontworpen om je te helpen bij het voltooien van enkele belangrijke handelingen voor wanneer je niet achter je bureau/computer zit. Je kunt binnen de web-app toegang krijgen tot hulpmiddelen zoals PLINE, DIM, MTEXT, OFFSET en TRIM in een vereenvoudigde webinterface.

Hierboven zie je een impressie van de AutoCAD-webapp functies
Hierboven zie je een impressie van de AutoCAD-webapp functies

Gebruikersinterface

AutoCAD 2019 geeft ondersteuning voor monitoren met hoge resolutie. Je bekijkt nu je ontwerpen op displays met 4K- en hogere resolutie en zult de verbeterde visuele elementen met nieuwe pictogrammen voor vlakke ontwerpen en 4K-verbeteringen ervaren (4K = Ultra HD).

AutoCAD 2018 VS	AutoCAD 2019
AutoCAD 2018 VS AutoCAD 2019

Gedeelde aanzichten

De functie "Share View" is verbeterd waardoor je vanaf nu ontwerpen eenvoudig met belanghebbenden delen zonder DWG-bestanden te moeten versturen. Door middel van een link deel jij je ontwerpen via de webbrowser.

Dit kan op twee manieren:

 

Via de Autodesk Viewer kunnen externe partijen je DWG bekijken en opmerkingen toevoegen. Commentaren die in de webbrowser in het ontwerp worden gemaakt worden direct getoond in het daadwerkelijke AutoCAD ontwerp, op je desktopcomputer!

Verbeterde functies!

Er zijn binnen AutoCAD 2019 ook een aantal functies die sinds AutoCAD 2016 beschikbaar zijn en nu zijn verbeterd:

 • ​​PDF-import:
  Importeer geometrie (SHX-lettertypebestanden, opvullingen, rasterafbeeldingen en TrueType-tekst) in een tekening vanuit een PDF.
   
 • Gegevens van puntenwolken toevoegen / extraheren:
  Koppel puntenwolkbestanden aan tekeningen die zijn verkregen door 3D-laserscanners om te gebruiken voor je ontwerpen.
   
 • Nieuwe weergaven en viewports:
  Voeg eenvoudig opgeslagen weergaven toe aan je lay-outs.
   
 • Selectie op het scherm:
  Geselecteerde objecten blijven in de selectieset, zelfs als je van het scherm pant of zoomt.
   
 • Nieuwe functie highlighting:
  Zie snel wat er nieuw is in elke release.
   
 • Autodesk desktop-app:
  Ontvang meldingen en installeer software-updates zonder je workflow te onderbreken.
   
 • 2D-afbeeldingen
  Met AutoCAD 2019 maak je gebruik van twee keer snellere zoom- en panmogelijkheden en wijzig je de tekenvolgorden en laageigenschappen.

Wil je meer weten over AutoCAD 2019?

Wil je op de hoogte worden gebracht van alle nieuwe mogelijkheden en functies binnen AutoCAD 2019? Neem dan deel aan onze training ‘AutoCAD Update naar nieuwste versie’. Je kunt natuurlijk ook contact op nemen met één van onze specialisten. Bel naar 0800 235 22 34 of mail naar info@cadopleiding.nl.

Contact!

Deel deze pagina:

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
 • Wordt niet openbaar gemaakt