Wat voor PC of laptop heb ik nodig voor Revit?

Geplaatst op door | geen reacties

Regelmatig krijgen wij de vraag welke laptop of PC geschikt is voor het werken met Revit. Daarom heeft onze Revit specialist een blog geschreven. In deze blog lees je welke factoren belangrijk zijn bij het aanschaffen van een PC of laptop wanneer je wilt gaan werken met Revit.

Als je een laptop of PC gaat aanschaffen voor het intensief werken met Revit is het belangrijk om te letten op de volgende factoren:

  • CPU (processor)
  • Geheugen(RAM)
  • Grafische kaart
  • Lokaal opslag medium
  • Snelheid van het netwerk

CPU

Het CPU is verre weg het meest belangrijke onderdeel van een laptop of PC om goed te kunnen werken met Revit. De CPU bepaald de werksnelheid van Revit. Tegenwoordig hebben CPU’s steeds vaker veel cores (soms wel 8 of 16). Veel cores in een CPU zorgt echter niet voor een sneller werkend systeem. Voor modelleren is het belangrijk een zo snel mogelijke enkele core te hebben. Om goed te kunnen werken met Revit, heb je echter niets aan veel cores. Deze kernen worden namelijk enkel benut tijdens het renderen van afbeeldingen.

Controleer hoe snel je processor is
Wil je weten hoe snel je CPU is? Google dan op CPU Benchmark + ‘type nummer processor’. In dit voorbeeld, zie onderstaande afbeelding, is gezocht op een Intel i5 Processor: i5-6600K. De website www.cpubenchmark.net geeft de resultaten uit de onderstaande afbeelding. Het is belangrijk om je, voor de aankoop, te gaan verdiepen in de CPU. Deze score in de afbeelding is een indicatie van de snelheid van de CPU, waarbij álle kernen worden gebruikt. De rode score geeft aan hoe goed de pc is voor mulitasken. De score daaronder (Single Tread Rating) toont de snelheid van één core. Wil je werken met Revit? Kijk dan naar deze score. Hoe hoger de score, hoe beter.

Let op: Probeer minstens te kiezen voor een laptop of PC met een Single Thread Rating van 1900.

Geheugen

Wil je soepel en snel kunnen werken met Revit dan heb je genoeg RAM geheugen nodig. Let op: meer RAM geheugen voegt géén snelheid aan je laptop of PC toe. Wanneer je bijvoorbeeld voor een project 12GB nodig hebt, heeft het geen nut een geheugen van 32GB te hebben. De rest wordt in dit geval toch niet gebruikt. Meer is in dit geval dus niet beter. Voor veel Revit projecten zal 32GB RAM geheugen voldoende zijn. Bij grootte projecten is 64GB aan te raden. Goed om te weten: vaak is meer geheugen niet per se veel duurder. Het is echter wel raadzaam veel geheugen te plaatsen. Dit vergroot de mogelijkheden op lange termijn. Ga je renderen? Kies dan voor meer (en sneller) geheugen.

Hoe weet ik wanneer ik een nieuw RAM geheugen moet aanschaffen?
Om er achter te komen of je nieuw RAM geheugen nodig hebt, open je een zwaar Revit model. Monitor vervolgens het geheugengebruik voor dit bestand. Als het geheugengebruik het maximum bereikt, dan is het van belang om op zoek te gaan naar meer RAM-geheugen.

Grafische kaart

De grafische kaart is voor het gebruik van Revit minder van belang. 3D beelden worden namelijk door de processor opgebouwd, in plaats van met de grafische kaart. Enkel in ‘Realistic mode’ wordt de grafische kaart gebruikt. Voor modelleerwerkzaamheden wordt veelal een professionele Quadro kaart aangeraden. Echter als je ook regelmatig afbeeldingen rendert, kan je beter werken met een kaart zoals een GTX/GeForce. Let op: het is wel van belang dat je videokaart DirectX 11 ondersteund.

Tip: Bespaar geld op je grafische kaart en investeer dit in een betere CPU.

Lokaal opslag medium

Het is prettig dat projecten snel worden opgeslagen. Revit projectbestanden kunnen ontzettend groot worden, waardoor het opslaan soms lang duurt. Veel zaken uit Revit worden tijdelijk lokaal opgeslagen. Werk je op een netwerk met een Central Model dan wordt er ook veel lokaal opgeslagen. Zowel de Local File als ook veel TEMP files. Een snelle harde schrijf (SSD) is in dit geval echt een aanrader. Het biedt vele voordelen. Zo kost het wegschijven van projecten minder tijd en start de software sneller op.

Netwerk

Werk je veel op het netwerk, dan dien je een hoge netwerksnelheid te hebben. Dit geldt voor het netwerk zelf (denk aan de server en switches e.d.), maar ook voor de netwerkkaart in de computer. Wil je goed kunnen werken met Revit, zorgt er dan voor dat de netwerksnelheid minimaal 1GB/s is. Overweeg zeker een 10GB netwerk wanneer met grote Central Models wordt gewerkt.

Beeldscherm

Om prettig te kunnen werken met Revit is het aan te raden een HD scherm aan te schaffen met minimaal 1080p. Een 720p monitor is niet aan te bevelen. Veel Revit Modelleurs werken met twee schermen. Dit kunnen twee schermen zijn van 1080p, maar je kunt ook kiezen voor één kleiner scherm (bijvoorbeeld een vierkante 19inch) en een 1080p.

Leren werken met Revit?

Wil jij leren werken met Autodesk Revit? Wij verzorgen diverse Revit cursussen op verschillende locaties in heel Nederland. Bekijk ons cursusaanbod of neem contact met ons op via info@cadopleiding.nl.

Neem contact op!

Deel deze pagina:

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt