BIM is niet meer weg te denken uit het bouwproces en dus ook niet uit de functie van een calculator. Binnen afzienbare tijd zullen alle gegevens voor een kostprijscalculatie via 3D modellen worden verstrekt. Maar hoe wordt vanuit een 3D model een calculatie gemaakt? Dat is de actuele uitdaging voor de afdeling calculatie. De calculator van de toekomst moet 3D modellen kunnen lezen en beoordelen op bruikbaarheid. Net zoals een calculator hiaten en tegenstrijdigheden opspoort in de huidige 2D bestekstukken, zal de calculator dat vanaf nu ook moeten kunnen doen in de 3D bestekstukken.

De cursus, waarbij gewerkt wordt met de Solibri Model Office (voorheen Model Checker), geeft de calculator inzicht in het werken met 3D modellen. Niet om ze te maken, maar wel om ze te lezen en te gebruiken.

Voor wie is deze BIM Calculator training bedoeld?

De training is bedoeld voor kostendeskundigen, calculators en werkvoorbereiders die (willen gaan) werken met Solibri Model Checker.

Welke vaardigheden ontwikkel je door de BIM Calculator cursus te volgen?     

Deze training geeft je inzicht in het werken met 3D modellen. Je leert de modellen lezen en gebruiken. Na afloop weet je op welke wijze de informatie van het 3D model ontsloten kan worden voor eigen gebruik. Je kunt daarnaast de informatie uit het 3D model gebruiken voor het maken van een uittrekstaat, begroting, planning en meer. Ook leer je uit meerdere aspectmodellen nieuwe selecties te maken door samenvoegen of juist uitsplitsen. Hiermee maak je selecties die overeenkomen met de kostenposten van je begroting. Van deze selecties maak je uittrekstaten die in je begroting kunnen worden ingelezen met behulp van een Excel rapport.

Welke onderwerpen worden tijdens deze BIM training behandeld?

Tijdens deze training leer je:

 • Een 3D IFC model te beoordelen op bruikbaarheid voor het maken van calculaties.
 • Een 3D gebouwmodel “uit te lezen”.
 • Het model “in te kleuren”.
 • Classificaties maken.
 • De onderdelen te (her)groeperen met behulp van classificaties.
 • De gewenste groep onderdelen te selecteren met behulp van filters.
 • De selecties op te slaan voor hergebruik.
 • Rekenen met selecties.
 • Templates te maken voor uittrekstaten (ITO’s).
 • Uittrekstaten per groep onderdelen te maken.
 • Templates te maken voor de Excel rapporten.
 • Uittrekstaten van Solibri naar Excel te exporteren met behoeve van de templates.
 • Uittrekstaten ”slim” te maken in Excel.

Welke voorkennis is nodig voor deze BIM Calculator cursus?

Om deze cursus te kunnen volgen moet u de cursus Solibri Anywhere hebben gevolgd of kennis hebben op het niveau van deze cursus. 

Indien gewenst kan er voorafgaand aan de BIM Calculatie cursus een korte herhalingscursus gevolgd worden gedurende één dagdeel. Tevens wordt verwacht dat je algemene bouwkundige kennis en affiniteit met calculeren heeft. Ook is het belangrijk om te kunnen werken met Excel.

Cursusmateriaal en faciliteiten

Je ontvangt tijdens de training oefenopgaven en werkinstructies. Tijdens de cursus wordt gewerkt met modellen uit de praktijk.

Voor de BIM trainingen beschikt CADopleiding.nl over uitstekend gefaciliteerde trainingsruimtes in heel Nederland. Tijdens de training kun je onbeperkt gebruik maken van koffie, thee en ijswater. Ook wordt je lunch door ons verzorgd.

*Onze BIM trainingen worden verzorgd in samenwerking met het BIM Instituut.