Subsidie per branche

In vele branches zijn er subsidies voor CAD cursussen. Ontdek hieronder of er een subsidie beschikbaar is voor jouw branche.

Metaalindustrie

Via OOM kunnen bedrijven en werknemers in de metaalbewerking financiële bijdragen ontvangen voor scholing en ontwikkeling. Bekijk hier het overzicht van de subsidies en regelingen

Daarbij heeft het FNV Metaal afgesproken in de nieuwe cao voor Metaal en Techniek (kleinmetaal) dat er 1.000 scholingsvouchers van € 1.500,- p.p. beschikbaar worden gesteld voor scholing. Elke werknemer, die onder deze cao valt, kan een scholingsvoucher aanvragen. Je kunt de voucher gebruiken voor (bij)scholing van uw vakkennis of techniek. Te denken valt aan een training AutoCAD, Inventor, Revit, Navisworks, Fusion 360 of Tekening Lezen.

Het is mogelijk om de scholing (deels) onder werktijd te volgen. FNV Metaal heeft namelijk afgesproken met de werkgevers dat je in elk geval recht hebt op één doorbetaalde scholingsdag per jaar (artikel 72b van de cao Metaal & Techniek). Je mag de scholingsdagen ook van drie jaar opsparen. 

Heb je interesse in deze scholingsvoucher? Neem dan contact met ons op.

Installatiebranche

Het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf geeft bedrijven in de technische installatiebranche een subsidie voor scholing van werknemers. De volgende regelingen zijn van toepassing:

  • Volgen jouw medewerkers een CAD cursus? En neem je daarvan de kosten voor je rekening? Dan kom je in aanmerking voor de OntwikkelingsStimuleringsRegeling (de OSR) en/of voor een tegemoetkoming uit het Europees Sociaal Fonds (de ESF-regeling). 
  • Heb je personeel die een leer-werktraject volgt en waarvoor je een beroepspraktijkovereenkomst (BPV) hebt afgesloten? Dan kun je met de BeroepsPraktijkVorming een tegemoetkoming ontvangen voor het beschikbaar stellen van een beroepspraktijkvormingsplaats.
  • Heb je vrouwen met een technische opleiding in dienst die zich als rolmodel inzetten voor het project Spiegelbeeld, dan verstrekt OTIB je een onkostenvergoeding voor hun afwezigheid.
  • Voor een extra stimulans van scholing van je werknemers op het gebied van duurzaamheid en het verbeteren van de zij-instroom en instroom van nieuwe leerlingen in de technische installatiebranche zijn er tijdelijke regelingen. Bekijk op welke extra tegemoetkomingen je wellicht een beroep kunt doen!

Kijk hier voor meer informatie

Timmerindustrie

De Stichting Scholings- en Werkgelegenheidsfonds Timmerindustrie (SSWT) biedt leden SSWT-subsidie. Werknemers in de timmerindustrie zijn volgens de CAO verplicht om voor werknemers premie te betalen. Hierdoor kun je gebruik maken van diverse subsidies ten behoeve van onder andere scholing. Voor meer informatie kijk je op de website van het SWWT. Op deze website vind je ook het declaratieformulier Scholingssubsidie.

Meubelindustrie en interieurbouw

Bedrijven in de meubelindustrie hebben recht op subsidie wanneer een medewerker een cursus heeft afgerond. Een medewerkers kan ook zelf een subsidie aanvragen als zij/hij deze cursus zelf betaald. Bekijk de subsidiewijzer voor de meubelindustrie en interieurbouw en ontdek voor welke subsidie jij in aanmerking komt.

Parketbranche

Het Sociaal Fonds Parket promoot trainingen voor werknemers in deze branche. Dit doet het Sociaal Fonds Parket via het subsidiëren van opleidingen van werknemers. Klik hier voor het scholingssubsidiereglement.

Houthandel

‘Alle Hout Werkt’ kent ruime subsidiemogelijkheden. Zo bieden zij het volgende: 

  • Subsidie voor EVC-trajecten (ervaringscertificaat)
  • Subsidie voor employabilitycheck (inventarisatie van competenties, interesses, werkvoorkeuren en arbeidsmogelijkheden van de medewerker)
  • Subsidie voor outplacementtraject naar een nieuwe baan
  • Subsidies voor EVC-trajecten (ervaringscertificaat) en mbo-opleidingen
  • Subsidie voor de nieuwe werkgever in de bij- of omscholing van de medewerker

Kijk hier voor meer informatie over de vergoedingen

Houtverwerkende industrie

Het Sociaal Fonds voor de Houtverwerkende Industrie heeft ook een scholingssubsidieregeling. Hiermee kunt je als werkgever gedeeltelijk de kosten van bedrijfs- of functiegerichte scholing van je werknemers door het Sociaal Fonds vergoed krijgen. 

Lees meer over deze vergoeding.

ICT-bedrijven en ICT-afdelingen

CA-ICT is de organisatie van de Overheid voor de opleidings- en ontwikkelings-subsidies voor ICT-functies. Alle (nieuwe) subsidiemogelijkheden vanuit Brussel en Den Haag worden via CA-ICT aangeboden. In het subsidie-overzicht vind je de actuele mogelijkheden voor werkgelegenheid verbeterende subsidies.

Staat uw branche er niet tussen?

Kijk dan op deze website.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact op!